...czyli to co zajmuje każdą moją wolną chwilkę :
poniedziałek, 24 sierpnia 2009
Cytrynowiec

Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzki wody

Białka ubić na sztywna pianę, dodając cukier, a nastepnie po jednym żółtku. Proszek do pieczenia wymieszać z mąkami i dodawać do piany delikatnie mieszając. Dodać wodę i delikatnie wymieszać całość. 
Wylac na blachę. Piec ok. 25-30 min. w temp. 190 st. C
Jak ostygnie przekroić na pół.

Masa I:
Puszka ananasów
2 budynie śmietankowe z cukrem
1 galaretka cytrynowa
1/2 kostki masła

Odlać sok z ananasów, uzupełnic wodą tak aby były dwie szklanki.
Na tym soku przygotowac 2 budynie według przepisu.
Do gorącego dodac masło, wsypać galaretkę i utrzeć.
Wylać na połowę biszkopta.
Ananasa pokroić w kosteczkę i wysypać na masę.

Masa II:
0,5l śmietanki 30 - 36%
1 galaretka cytrynowa
śnieżka

Galaretkę przygotowac w 1 szklance wody. Ostudzić.
Śmietankę ubić, dodać śnieżkę, a następnie tężejącą galaretkę.
Wylać na chłodną masę I i ananasa.
Przykryć 2 polową biszkopta.

Na wierz można przygotować lukier cytrynowy lub posypać cukrem pudrem.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

poniedziałek, 29 września 2008
Coś dla podniebienia

W kuchni to moje umiejętności są dość ograniczone.

Ja to mogę posprzątać, ale z gotowaniem to nie jet rewelacyjnie. Co prawda moi chłopcy jedzą to co ugotuję, pomimo iż są ogromnymi niejadkami, ale sztuki tej nie opanowałam tak jakby chciała. Może dlatego, że poprostu tego nie lubię.

Ale za to bardzo lubię piec i podobno robię to nienajgorzej.

Wczoraj na szybko musiałam coś upichcić, bo mój sznowny małżonek obchodi dzisiaj imieniny, ale gości, jak to zwykle bywa, trzeba było "posilić" wcześniej.

Padło na bardzo szybką roladę biszkoptową z bitą śmietaną i malinkami.

Ja bardzo ją lubię, bo nie jest bardzo słodka.

Prezentowała się tak:

 

ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI

CIASTO:

4 jajka

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesiana przez sitko, mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. Wyłożyć na płaską blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 min w temp. 190-200st. Po upieczeniu zdjąć papier, a roladkę zwinąć ze ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.

MASA:

0.5 l śmietanki kremówki

2 opakowania śmietan-fixu

maliny (mogą byc też inne owoce, ilość według uznania, maliny jednak mają niesamowity aromat i oprócz smaku niesamowicie ciasteczko pachnie :o) )

Śmietanę ubić ze śmietan-fixem na sztywno, dodać maliny i delikatnie wymieszać, aby maliny sie nie rozpadły.

Nałożyć na biszkopt i zawinąć. Wstawić do lodówki, aby się schłodziło. Posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

darmowy hosting obrazków